Schuimbeton

Bel ons voor info

Toepassingen en voordelen

Schuimbeton wordt voornamelijk gebruikt als uitvullingslaag onder de chape, maar het heeft ook nog andere toepassingen. Het heeft licht isolerende eigenschappen.

Wat is schuimbeton?

Schuimbeton is een mengsel van cement, zand, water en schuim. Bij het uitharden vormen zich kleine belletjes. Het heeft een licht isolerende werking en wordt voornamelijk gebruikt als uitvullingslaag onder de chape, bijvoorbeeld om leidingen te beschermen.

Er zijn echter nog andere toepassingen van schuimbeton. Het kan bijvoorbeeld dienen als onderlaag voor vloerverwarming, maar men kan er ook holle ruimtes zoals kruipkelders mee opvullen. Het kan ook voor een afschot zorgen op platte daken.

Voordelen van schuimbeton

Schuimbeton is een goede keuze voor een ondervloer omdat het een aantal voordelen biedt. Het is relatief licht, waardoor het gemakkelijk te vervoeren is. Het precieze gewicht hangt echter wel af van de samenstelling. Verder is het materiaal ongevoelig voor rot en schimmels en gaat het ook lang mee. Daarnaast heeft het een goede cohesie, waardoor het makkelijk aan te brengen is. Aangezien schuimbeton zelfnivellerend is, kan de plaatsing ervan ook eenvoudig en snel verlopen. Ten slotte is het een vloeibare chape, wat betekent dat deze goed alle hoeken kan bereiken.

Het plaatsen van schuimbeton

Aangezien het hier om een vrij vloeibare chape gaat, zorg je er best wel voor dat de leidingen goed vastliggen. Anders zou het kunnen gebeuren dat ze naar boven gaan drijven bij de plaatsing. Met het oog op een nette plaatsing let je er best ook op dat eventuele gaten en afvoeren afgedicht zijn.

Doorgaans maakt men gebruik van een pomp om het schuimbeton te plaatsen. Het is een zelfnivellerend materiaal, waardoor de plaatsing niet arbeidsintensief is. Het moet na het aanbrengen nog glad worden gestreken. De stevigheid van het materiaal is afhankelijk van de samenstelling; hoe meer belletjes erin zitten, hoe lichter het is. Licht schuimbeton isoleert beter, maar is wel minder sterk. Je moet dus de afweging maken tussen isolatiewaarde en stevigheid.

De droogtijd van het schuimbeton bedraagt doorgaans slechts enkele dagen, maar dit is sterk afhankelijk van de dikte van het materiaal en de samenstelling ervan. Na het drogen wordt doorgaans nog een gewone chapelaag gelegd. Daarboven komt dan de definitieve vloerafwerking te liggen.